Koje boje je najbolje koristiti u web dizajnu

Web dizajn nije tako jednostavan kako se na prvi pogled čini. Iako danas postoje alati kojima doslovce svatko može napraviti web stranicu, ako želite profesionalno odrađen posao, možda je bolje prepustiti ga profesionalcu. Profesionalni web dizajneri moraju imati kombinaciju informatičkih, dizajnerskih i umjetničkih znanja i sklonosti da bi mogli ovaj posao kvalitetno odraditi.
Puno je elemenata o kojima treba voditi računa prilikom dizajna web stranice. Jedan od najbitnijih su boje u web dizajnu. Kada govorimo o bojama u web dizajnu, riječ je o svim elementima, od pozadine, logotipa, navigacije i svih ostalih elemenata jer je boja jedan od osnovnih faktora. Pritom morate voditi računa o tome kako se pojedine boje koje koristite slažu, koje emocije izazivaju u nama i kakav efekt želite postići njihovim korištenjem.
Prilikom odabira boja morate krenuti od najvažnijeg faktora, a to je preglednost i čitkost. Iako tu postoji više elemenata koji utječu, svakako treba uzeti u obzir da boja pozadine i slova bude dovoljno kontrastna. Drugi element o kojem kod odabira boja morate voditi računa su emocije koje pojedina boja pobuđuje. Na primjer, plava boja je smirena, ali i depresivna, dok crvena pobuđuje strast, ali i ljutnju.
colorKombinacija boja je također bitna. Prilikom odabira kombinacije morate voditi računa o poruci koju želite poslati, publici kojoj se obraćate, te proizvodu ili ideji koju stranica promovira. Ne pretjerujte s brojem boja koje ćete koristiti na stranici, jer možete stvoriti dojam pretrpanosti u kojem će se posjetitelji teško snalaziti. Najbolje je koristiti tri boje – jednu za pozadinu, drugu komplementarnu za većinu elemenata i treću koja će istaknuti bitne elemente.
I za kraj, bitno je zapamtiti jedan vrlo bitan detalj. Boje na ekranu i boje na papiru nisu jednake. Isto tako, na različitim ekranima boje izgledaju drugačije, pa je najbolje u web dizajnu koristiti nekoliko nijansi svjetlije boje od onih koje se koriste za printanje.